17 September 2021

Berdakwah Menurut Suasana Setempat


 Bagi meneguhkan keimanan mereka yang telah menganut Islam, maka Rasulullah SAW menghantar utusan daripada kalangan para sahabat RA yang berwibawa untuk mendidik dan melahirkan pendakwah, pemimpin dan mujahid. Mereka yang akan meneruskan penyebaran Islam ke seluruh pelosok dunia. 

16 September 2021

Ketepikan Perbezaan, Perbalahan Hanya Merugikan


KUALA TERENGGANU - PAS berpendirian, mengetepikan perbezaan adalah tindakan wajar kepada mana-mana parti politik Melayu, demi memastikan kesejahteraan rakyat terus dipelihara. kerana perbalahan dan persengketaan hanyalah merugikan negara.

Perpaduan Berteraskan Aqidah Jamin Kecemerlangan Pentadbiran


DUNGUN - Perpaduan berteraskan wahyu dan aqidah Islam menjadi seutuhu-utuh dasar kepada pencapaian cemerlang, pengurusan kerajaan Madinah dibawah payung pentadbiran Nabi Muhammad SAW dan Khulafa Ar-Rasyidin.

Adab 'Ikhtilaf' (Perbezaan Pendapat) Dalam Perpaduan Ummah


 Islam menegaskan konsep perpaduan umat melalui dua pendekatan. Pertama, perpaduan umat Islam pelbagai bangsa dalam satu agama. Kedua, perpaduan umat manusia dalam masyarakat majmuk pelbagai agama dan bangsa.

Hamas Tidak Akan 'Meletakkan Senjata'


Pergerakan Pejuang Palestin, Hamas tidak akan pernah menyerahkan senjatanya atau menyetujui 'demiliterisasi' Gaza. 

PAS Dungun Junjung Titah Perintah Tuanku


Oleh : Afiq Fahmi

KUALA TERENGGANU - PAS Kawasan Dungun menjunjung titah perintah tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin supaya isu-isu  keamanan, keharmonian, kesejahteraan dan perpaduan rakyat serta pematuhan terhadap undang-undang menjadi fokus utama.

15 September 2021

Pesuruhjaya PAS Terengganu Kembali Dilantik Sebagai Senator


KUALA TERENGGANU - Pesuruhjaya PAS Dato’ Ustaz Husain Awang kembali dilantik sebagai Ahli Dewan Negara bagi mewakili kerajaan Terengganu, memperbaharui perkhidmatannya yang tamat tempoh pada 16 Julai lalu.

Mengenang Lima Tahun Pemergian Tuan Guru Dr. Haron Din

 


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor

Sesepuh perjuangan dengan sebanjaran jasa bakti kepada ummat tetap akan terpasak kukuh didalam ingatan Kita semua. Guratan wajah bersih mulus dengan berbusana rapi, lenggok bahasa yang terjaga rapi Serta tarikan pesona yang alami menjadikan almarhum sentiasa mendakap relung hati para amilin .

Syria Masih Tidak Sesuai Untuk Pelariannya Pulang


 Syria masih tidak sesuai kepada warganya yang melarikan diri dari peperangan yang masih berlangsung sehingga sekarang kerana pertempuran dan keganasan masih baterusan.

Cikgu Bazlan Tak Tahu Projek e-Book Gagal?


KUALA TERENGGANU - Dua kali ADUN Batu Rakit, Cikgu Bazlan Abdul Rahman Persidangan pada Dewan Undangan Negeri (DUN) semalam menyebut, katanya, "zaman era ADUN Kijal dulu, beri e-Book kepada para pelajar".

14 September 2021

Pemuda Menjunjung Tinggi Dan Menyokong Penuh Titah Tuanku


KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu menjunjung dan menyokong penuh titah Tuanku Sultan Terengganu sempena Istiadat Pembukaan Penggal Keempat Dewan Undangan Negeri Ke-14, pada 13 Seotember, 2021, semalam. 

Selepas Dua Tahun Muafakat Nasional


 Merimbun ukhuwah bukan nyalakan api dendam

Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor.

Dua tahun yang lalu ,bangunan PWTC menjadi saksi sejarah penyatuan dua buah parti terbesar orang Melayu negara ini, sebuah parti bernuansakan kebangsaan Melayu dan sebuah lagi bernuansakan Islam . 14 September yang syahdu dan memahat sejarah , memadam api kesumat ,menyulut seribu keinsafan bagi orang Melayu setelah regim PH mewajahkan rupanya yang sebenar.

13 September 2021

PAS Menjunjung Kasih Titah, Fokus Pemulihan Negara


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menjunjung kasih titah Kebawah Duli Yang Maha Mulia Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah Ibni Al-Marhum Sultan Haji Ahmad Shah Al-Musta’in Billah ketika Istiadat Pembukaan Penggal Keempat Parlimen Keempat Belas, pagi tadi. 

Jangan Bincang Hal 'Remeh Temeh' – YDP DUN Terengganu


Oleh: Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANU – Semua Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Terengganu diseru agar memanfaatkan peluang sebaiknya dalam Mesyuarat Pertama Penggal Keempat Dewan Undangan dan jangan membazirkan masa dengan hal yang ‘remeh temeh’.

12 September 2021

Semarakkan Hari Malaysia!


KUALA TERENGGANU - PAS menyeru semua pihak untuk bersana menyemarakkan rasa cinta terhadap negara dan meraikan Hari Malaysia yang bakal disambut pada 16 September ini.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...