14 Januari 2023

Timbalan Presiden Umno 'Tidak Masuk Akal'


KUALA TERENGGANU - Kenyataan Timbalan Presiden Umno, Dato’ Seri Mohamad Hasan, bahawa PAS ingin membunuh UMNO dalam politik negara ini dan pada masa yang sama menganggap DAP ikhlas terhadap Umno adalah sesuatu yang 'tidak masuk akal' dan dibuat dalam keterpaksaan.

Tidak Ada Perubahan Kerajaan PHBN


Oleh : RR

KUALA TERENGGANU - Walaupun  Pilihan Raya Umum (PRU) ke -15 sudah ldua bulan berlalu, tiada sebarang perubahan pemerintahan di bawah kerajaan campuran Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN).

13 Januari 2023

Disumbat Dalam Penjara Kerana Enggan Berperang Di Ukraine

Rusia mengumumkan kerahan 300,000 orang pada akhir September 

Mahkamah Rusia menjatuhkan hukuman penjara lima tahun kepada seorang askar profesional berusia 24 tahun kerana enggan bertempur di Ukraine, kata pegawai. 

Tiga Dekad Menabur Bakti Di Madrasah


KUALA NERUS - Walau imbuhan sebagai seorang guru di Madrasah tidak setanding seperti di Sekolah-sekolah lain, tapi ianya bukanlah menjadi kayu ukur bagi dua orang pesara guru dari madrasah Darul Taqwa Batu Enam untuk menabur bakti selama tiga dekad lamanya. 

PAS Hulu Besut Cadang Wujudkan Penempatan Baru


BESUT - PAS Hulu Besut mencadangkan agar kerajaan negeri mengambil langkah membuat penempatan baharu untuk penduduk di Kampung La ke tempat lebih selamat dan tinggi.

12 Januari 2023

Pembangkang Gesa PM Letakan Jawatan


Beribu-ribu penyokong parti pembangkang utama Bangladesh telah berhimpun di seluruh bandar Bangladesh untuk menuntut peletakan jawatan Perdana Menteri Sheikh Hasina dan pembentukan kerajaan sementara untuk menjalankan pilihan raya umum.

Negeri Ditadbir PAS Berjaya Walau Ditekan Kerajaan Pusat


KUALA TERENGGANU - Empat buah negeri di bawah pentadbiran Pas tetap berjaya diurus dengan baik walaupun Kerajaan Pusat didakwa melakukan pelbagai cara untuk menekan kerajaan negeri berkenaan.

11 Januari 2023

Pendidikan Siasah Berterusan


Oleh : RR

KUALA TERENGGANU - Tanggungjawab memberi pendidikan siasah dan kefahaman Islam kepada anak-anak muda tidak akan berhenti serta bukan hanya sekadar kempen Pilihan Raya semata-mata.

Kita Ada Tanggungjawab, Amanah Allah


MARANG - Manusia sebagai hamba Allah akan dipertanggungjawabkan dengan segala amanah yang diberi untuk dihisab pada hari akhirat nanti.

ADUN Pulau Manis Hantar Sumbangan Banjir


DUNGUN - Atas rasa simpati dan balas budi, Ahli Dewan Undangan Negeri(ADUN) Pulau Manis, Pekan, Pahang sanggup turun bertemu mangsa banjir yang terjejas teruk sambil menyampaikan sumbangan. 

Terus Bekerja Hadapi PRN


Oleh : Pyang Mamat

KEMAMAN - Kerja - kerja pilihanraya perlu diteruskan bagi menyambung kesinambungan dari Pilihanraya Parlimen baru-baru ini.

10 Januari 2023

PAS Unggul Berjuang Seluruh Aspek


DUNGUN - PAS adalah parti  Islam terunggul di Malaysia yang berjuang  di dalam keseluruhan aspek dan bidang kehidupan manusia. 

TikTokers' Sebagai 'Tentera Angin'

 


Oleh : Fatimah Din 

BANGI- Golongan pengamal media di platform "TikTok" diumpamakan sebagai 'tentera angin' yang menjadi benteng kekuatan baharu PAS. 

09 Januari 2023

Kerajaan PAS Tingkat Infrastruktur Pengeluaran Makanan


KUALA TERENGGANU - Kerajaan PAS Terengganu meningkatkan infrastruktur pengeluaran dan keselamatan makanan dengan mengujudkan sebuah lagi ladang ternakan ayam pedaging.

Islam Dilarang Bernegara


 Firman Allah SWT:

﴿شَهِدَ ٱللَّهُ أَنَّهُۥ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ وَالۡمَلٰٓئِكَةُ وَأُوْلُواْ ٱلۡعِلۡمِ قَآئِمَۢا بِٱلۡقِسۡطِۚ لَآ إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ ٱلۡعَزِيزُ ٱلۡحَكِيمُ١٨ إِنَّ ٱلدِّينَ عِندَ ٱللَّهِ ٱلۡإِسۡلَٰمُۗ وَمَا ٱخۡتَلَفَ ٱلَّذِينَ أُوتُواْ ٱلۡكِتَٰبَ إِلَّا مِنۢ بَعۡدِ مَا جَآءَهُمُ ٱلۡعِلۡمُ بَغۡيَۢا بَيۡنَهُمۡۗ وَمَن يَكۡفُرۡ بِاٰيَٰتِ ٱللَّهِ فَإِنَّ ٱللَّهَ سَرِيعُ ٱلۡحِسَابِ١٩﴾

“Allah menjadi saksi (menyatakan) bahawasanya tiada Tuhan yang sebenar melainkan Dia (yang berhak disembah). Para malaikat dan orang-orang yang berilmu (juga menyatakan yang demikian itu). Tiada Tuhan melainkan Dia (yang berhak disembah), Tuhan yang Maha Perkasa lagi Maha Bijaksana. (18); Sesungguhnya, agama (yang diredhai) di sisi Allah hanyalah Islam. Tiada berkhilaf orang-orang yang telah diberikan al-Kitab kecuali sesudah datang pengetahuan kepada mereka, kerana kedengkian (yang ada) antara mereka. Sesiapa yang kufur (ingkar) terhadap ayat-ayat Allah, maka sesungguhnya Allah sangat cepat hisab-Nya. (19)” (Surah Ali ‘Imran: 18-19)

08 Januari 2023

PAS Terengganu Yakin Menang Lebih Daripada PRU14


KUALA TERENGGANU - PAS dan Perikatan Nasional (PN) Terengganu yakin memperoleh lebih daripada kerusi yang dimenangi pada PRU14, sekiranya Pilihan Raya Negeri (PRN) diadakan dalam masa terdekat.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...