01 September 2023

Jumaat Hari Ilmu


KUALA TERENGGANU - Hari Jumaat telah diisytiharkan sebagai 'Hari Ilmu' bermula 2019 semenjak PAS mengambil alih pentadbiran Kerajaan Negeri Terengganu Darul Iman, YAB Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Ahmad Samsuri Mokhtar. 

Hak Pengampunan Adalah Ketetapan Allah


Firman Allah SWT:


﴿يَـٰٓأَيُّهَا ٱلَّذِينَ ءَامَنُواْ كُتِبَ عَلَيۡكُمُ ٱلۡقِصَاصُ فِي ٱلۡقَتۡلَىۖ ٱلۡحُرُّ بِٱلۡحُرِّ وَٱلۡعَبۡدُ بِٱلۡعَبۡدِ وَٱلۡأُنثَىٰ بِٱلۡأُنثَىٰۚ فَمَنۡ عُفِيَ لَهُۥ مِنۡ أَخِيهِ شَيۡءٞ فَٱتِّبَاعُۢ بِٱلۡمَعۡرُوفِ وَأَدَآءٌ إِلَيۡهِ بِإِحۡسَٰنٖۗ ذَٰلِكَ تَخۡفِيفٞ مِّن رَّبِّكُمۡ وَرَحۡمَةٞۗ فَمَنِ ٱعۡتَدَىٰ بَعۡدَ ذَٰلِكَ فَلَهُۥ عَذَابٌ أَلِيمٞ ١٧٨ وَلَكُمۡ فِي ٱلۡقِصَاصِ حَيَوٰةٞ يَـٰٓأُوْلِى ٱلۡأَلۡبَٰبِ لَعَلَّكُمۡ تَتَّقُونَ ١٧٩﴾


“Wahai orang-orang yang beriman! Diwajibkan ke atas kamu qisas berkenaan dengan orang-orang yang dibunuh; orang merdeka dengan orang merdeka, hamba dengan hamba, dan wanita dengan wanita. Maka, sesiapa yang mendapat suatu permaafan daripada saudaranya, hendaklah (yang memaafkan) mengikuti dengan cara yang baik, dan hendaklah (yang diberi maaf) membayar (diat) kepada yang memberi maaf dengan cara yang baik (pula). Oleh yang demikian itu adalah suatu keringanan daripada Tuhan kamu dan suatu rahmat. Sesiapa yang melampaui batas sesudah itu, maka baginya seksa yang sangat pedih. (178) Dan dalam qisas itu ada (jaminan kelangsungan) hidup bagimu, wahai orang-orang yang berakal, supaya kamu bertaqwa. (179)” [Surah al-Baqarah: 178-179]

31 Ogos 2023

Ameerah Bantu Anak-anak Celik Fiqah


DUNGUN - Setiap kali tiba musim cuti sekolah, Ameerah, akan mengadakan program untuk anak-anak perempuan supaya celik Fiqah.

PAS Memperkenalkan Negara Berkebajikan Berkonsepkan Islam


Apabila seseorang itu bercakap, kebijaksanaan dan ilmunya dapat dinilai daripada kata-katanya. Kata Imam ‘Ali KW:  


‌لَا ‌تَنْظُرْ ‌إِلى ‌مَنْ ‌قَالَ ‌وَانْظُرْ ‌إِلَى ‌مَا ‌قَالَ.


“Jangan dilihat terhadap diri orang yang berucap, namun lihatlah kepada apa yang diucapkannya.” [Al-Suyuti, al-Jami‘ al-Kabir, Jld. 18, Hlm. 195]

Iktibar Kisah Cacing Parasit Dalam Otak Manusia


Masa kecik dulu, mak selalu larang "jangan buas sangat". Saya ni sampai kegenap ceruk kampung dijajahi, termasuk tali air, sungai pun kitalah sebagai raja. Mak selalu marah sebab tak pakai selipar Jepun. Katanya bimbang kalau kena cacing, boleh naik ke mata.

Rampas Kuasa Di Gabon! Berapa Banyak Kudeta Di Afrika?

 

Tentera Gabon

Sebuah lagi negara Afrika, Gabon bergolak dengan rampasan kuasa oleh tentera, setelah berlaku kudeta di Niger pada 26 Julai lalu.

Lanjutkan 'Gelombang' Tawan Hati Dan Jiwa Pengundi


KUALA TERENGGANU - Para petugas pilihan raya PAS yang berkempen pada Pilihan Raya Kecil Parlimen Pulai dan DUN Simpang Jeram diseru menggunakan pelbagai kebijaksanaan untuk menawan hati dan jiwa pengundi agar gelombang kemenangan PRN dilanjutkan ke selatan tanah air. 

30 Ogos 2023

Kemenangan Adalah Ujian


KUALA NERUS - Disamping bersyukur, PAS menyifatkan kemenangan 'sapu bersih' pada Pilihan Raya Negeri Ke-15, 12 Ogos lalu adalah satu ujian daripada Allah. 

Anak Muda Yang Cerdik Buat Pilihannya


Firman Allah:


﴿وَإِذَا قِيلَ لَهُمۡ ءَامِنُواْ كَمَآ ءَامَنَ ٱلنَّاسُ قَالُوٓاْ أَنُؤۡمِنُ كَمَآ ءَامَنَ ٱلسُّفَهَآءُۗ أَلَآ إِنَّهُمۡ هُمُ ٱلسُّفَهَآءُ وَلَٰكِن لَّا يَعۡلَمُونَ١٣﴾


“Apabila dikatakan kepada mereka, ‘Berimanlah kamu sebagaimana orang-orang lain telah beriman.’ Mereka menjawab, ‘Akan berimankah kami sebagaimana orang-orang yang bodoh itu telah beriman?’ Ingatlah, sesungguhnya merekalah orang-orang yang bodoh; tetapi mereka tidak tahu.” [Surah al-Baqarah: 13]

Perlecehan Kepada Sekolah Tahfiz, Masa Untuk Merubah Cara Fikir Ummat Melayu

 


Oleh : Dr Riduan Mohamad Nor.


Riuh geger medsos dengan isu keberadaan anak-anak berwajah jernih di konsert 50 tahun KFC, dengan pelbagai hujatan dan melimpah rasa simpati untuk melindungi ' hamlatul Quran'. Konsert dengan ribuan anak muda ini turut dihadiri oleh PMX dan isteri, malah tak menjadi kepelikan lagi dizaman edan ini pelbagai konsert digalang untuk menunjukkan wajah liberal pragmatis kerajaan Madani. Konsert beracuankan hedonisme ini memaparkan pergaulan bebas, hiburan tak patuh syariah, aksi ' moshing' dan tak mempamerkan apa-apa petunjuk intelektual melainkan dekadensi moral sebagai indikator sakitnya akhlak anak muda dibawah regim madani .

28 Ogos 2023

Perancis Larang Pakai Abaya Di Sekolah

 


Perancis akan melarang kanak-kanak memakai abaya, jubah longgar dan labuh yang dipakai oleh wanita Islam, di sekolah kerajaan, kata menteri pendidikan negara itu menjelang musim kembali ke sekolah.

27 Ogos 2023

Kemenangan Hari Ini Adalah Pengorbanan 'As-Sabiqun'


DUNGUN - Kemenangan PAS pada Pilihan Raya Umum Negeri ke-15 (PRUN15) 12 Ogos lalu, adalah rentetan daripada pengorbanan orang-orang terdahulu iaitu golongan As-Sabiqun. 

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...