08 Jun 2013

Isu Pasar Payang; Siapa Tipu Siapa?

http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/memorandum%20bantahan%20pasar%20payang.jpgKUALA TERENGGANU – Sembilan puluh lima peratus (95%) peniaga di Pasar Besar Kedai Payang (Pasar Payang) gelisah dan melahirkan rasa bimbang dengan tindakan pihak berkuasa memutuskan untuk merobohkan segera pasar berkenaan untuk dirikan bangunan baru diatas tapaknya.

Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Selamatkan Pasar Payang, Dato’ Raja Kamarul Bahrin Shah Raja Ahmad Shah (Raja Bahrin) berkata para peniaga di Pasar Payang kini bimbang kerana telah ada pihak individu yang datang membuat ukuran, bancian dalam pasar tersebut.

07 Jun 2013

Media Salah Tanya atau Datuk Mad Jidin Salah Cakap?

http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/Dr%20Azman%20Pulau%20Redang.jpgSETIU - Tidak ada kaitan atau kena mengena antara kemalangan yang menimpa pelancong British, Madaline Jayne, 25 dengan faktor keselamatan pelampung 'boya' yang menjadi sempadan amaran kawasan Taman Laut di negeri Terengganu.

Pengerusi Kumpulan Aktivis Media Independen (KAMI) Dr. Azman Ibrahim meminta pihak yang berkaitan memberikan penjelasan, samada pihak media yang menanyakan soalan salah kepada Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan negeri Terengganu atau Datuk Mohd Jidin Shafie sendiri yang salah cakap?

06 Jun 2013

PAS Akan Bawa Kes Pasar Payang ke Parlimen dan Dun Terengganu

http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/sidang%20media%20PR%20Pasar%20payang.jpgKUALA TERENGGANU - PAS dan Pakatan Rakyat (PR) akan membawa isu Pasar Besar Kedai Payang ke peringkat Parlimen dan mengecam tindakan kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) mahu merobohkan pasar itu pada Sidang Dewan Undangan Negeri (Dun) Terengganu minggu depan

Penegasan itu menunjukkan komitmen PAS dan PR yang bersungguh, mempertahankan kewujudan pasar 'warisan sejarah' negeri Terengganu yang berusia hampir 100 tahun itu, habis-habisan.

05 Jun 2013

Bukan Hanya LPT2, Lapangan Terbang.......Dana Khas Terengganu Biaya RMK9?

http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/projek%20dana%20khas1.jpgKUALA TERENGGANU - Bukan hanya rakyat negeri Terengganu tidak tahu, bahkan diyakini bahawa, majoriti rakyat Malaysia tidak dimaklumkan sejelasnya oleh kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) tentang penggunaan Dana Khas Kerajaan Persekutuan, hasil royalti minyak Terengganu.

Sejak royalti dirompak oleh persekutuan pada tahun 2000, entah berapa puluh bilion hasil minyak milik rakyat negeri Terengganu itu sebenarnya, yang telah dibelanjakan untuk pembinaan infrastruktur oleh kerajaan Umno-BN melalui Kementerian Kerja Raya (KKR).

04 Jun 2013

Hisham Sedia Kutip Cukai Sekiranya Ahmad Said Tak Mahu Laksana Pembangunan

http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/Hisham1.pngKUALA NERUS - Ahli Dewan Undangan Negeri (Adun) Tepoh, Ustaz Hishamuddin Abdul Karim menawarkan diri untuk mengutip cukai di kawasan beliau bagi mendapatkan dana sekiranya kerajaan negeri dibawah kepimpinan Dato' Seri Ahmad Said tidak mahu melaksanakan pembangunan.

Beliau menegaskan PAS tidak ada masalah peribadi dengan pemimpin Umno dan beliau sendiri tidak pernah menyerang peribadi mana-mana pemimpin Umno  termasuk bekas wakil rakyat Tepoh Ustaz Ramli Nuh.

03 Jun 2013

Pasar Payang; Mad Said Kata Muktamad, Mad Jidin Kata 'Masih Terbuka'??

http://buletinonline.net/images/stories/aberita21/pasar_payang.jpgMenteri Besar Dato' Seri Ahmad Said (Mad Said) dalam siaran yang diterbitkan oleh sebuah akhbar berbahasa Inggeris pada 31 Mei lalu menyatakan keputusannya sudah muktamad dan akan meneruskan tindakan merobohkan Pasar Besar Kedai Payang serta meneruskan rancangan kerajaan Umno-BN Terengganu.

Mad Said kata kerja-kerja pembangunan pasar baru itu  akan dilaksanakan tidak lama lagi seperti yang dijadualkan dan 'menuduh' para peniaga Pasar Payang serta rakyat yang menentang perobohan Pasar Payang itu gagal memahami usaha kerajaan.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...