25 Jun 2011

Fokus Pemuda; Memacu Kemenangan PAS Terengganu Pada PRU ke-13

KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) akan memberikan tumpuan kepada usaha-usaha dan tindakan bagi memacu kemenangan PAS di negeri Terengganu pada pilihanraya umum ke-13 akan datang.

Untuk tujuan itu, Jawatankuasa Kerja DPPNT yang baru dilantik akan mengadakan satu sesi 'Brainstorming' dalam masa terdekat bagi memperincikan pelan perjalanan (road map) menuju kemenangan.

24 Jun 2011

Sekitar bantahan aman terhadap Utusan

Amaran PAS; Umno jangan hina Islam atas nama Melayu

KUALA NERUS - PAS mengambil tanggungjawab sebagai satu parti yang melaksanakan dakwah, tarbiah dan politik memberi amaran kepada Umno supaya tidak menghina Islam atas nama Melayu.

Menurut Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut, Umno dan Barisan Nasional (BN) menggunakan kewangan, media dan kuasa mereka untuk menyesatkan umat Islam.

(Gambar - Haji Wahid membakar naskah Utusan Malaysia sebagai simbolik kebencian umat Islam terhadap akhbar milik Umno itu)

23 Jun 2011

Ugut bunuh pemimpin; Pemuda PAS Terengganu 'dikerah' untuk berdepan

KUALA TERENGGANU -  Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu tidak gentar dan bersedia berdepan dengan mana-mana 'samseng' yang mengugut pemimpin-pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat.

Ketuanya, Ustaz Mohd Nor Hamzah berkata amalan 'ugut-mengugut' adalah bercanggah dengan Islam dan nilai-nilai demokrasi.

"Kami pemuda PAS tidak takut (kepada sesiapa) melainkan kepada Allah, InsyaAllah, pemuda PAS akan mempertahankan mereka yang dizalimi,"katanya dalam pesanan ringkas (SMS) yang dihantar kepada Buletinonline.

22 Jun 2011

'Kartun' Utusan;Pemuda PAS buat laporan Polis

KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu (DPPNT) hari ini membuat satu laporan polis terhadap akhbar Utusan Malaysia berhubung satu lakaran kartun bertajuk “Kekeliruan Kes Rogol” oleh pelukisnya yang menggunakan nama  MIKI.

Laporan tersebut dibuat oleh Timbalan Ketua Pemuda PAS Terengganu, Ustaz Ridhuan Hashim di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Kuala Terengganu pada jam 2.30 petang.

Katanya, kartun tersebut didapati mempersendakan Islam apabila membuat perbandingan seolah-olah Islam tidak mempunyai kuasa pendakwaan melainkan dikemukakan empat orang saksi.

Ianya, kata beliau bukan sahaja menimbulkan keresahan di kalangan umat Islam malah salah faham terhadap hukum Islam.

“Saya mendesak supaya pihak berkenaan disiasat dan diambil tindakan di bawah Akta Penerbitan dan Bahan Cetak sebagai peringatan kepada pihak terbabit dan pihak lain agar berhati-hati dengan setiap penerbitan yang ingin dikeluarkan,” jelasnya kepada media.

Hadir sama mengiringinya, Setiausaha Pemuda PAS Terengganu, Muhammad Zaidan Abdullah serta beberapa jawatankuasa DPPNT.

21 Jun 2011

Insentif petani sayur dan buah; Siapa berbohong...... Asha'ari atau Noh?

KUALA TERENGGANU - Pengerusi Jawatankuasa Pertanian dan Industri Asas Tani negeri, Asha’ari Idris.berkata, tunggakan pembayaran insentif kepada petani yang masih belum dijelaskan itu sebenarnya sudah diambil tindakan namun pihaknya masih menunggu pembayaran daripada pihak kementerian.

Asha'ari memberi alasan, pembayaran insentif berdasarkan produktiviti petani itu adalah bidang kuasa kerajaan pusat, bukan dibawah kerajaan negeri.

Pemergian Ustaz Shams – Kehilangan buat PAS

KUALA TERENGGANU - Badan Perhubungan PAS Negeri Terengganu mengucapkan takziah kepada keluarga Allahyarham Ustaz Mohd Sham Abu Bakar, bekas AJK Dewan Pemuda PAS Negeri dan Bendahari Dewan Pemuda PAS Hulu Terengganu.

Pemergian beliau umpama kehilangan ‘sebutir’ permata perjuangan yang komited serta istiqamah dalam perjuangan parti.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Haji Muhyiddin Abdul Rashid berdoa semoga Allah menempatkan Allahyarham dikalangan orang-orang yang beriman dan beramal saleh.

Merakyatkan pentadbiran dan pembangunan; tanah rakyat yang kena rampas, orang muda ramai Muflis

KUALA TERENGGANU - Pesuruhjaya PAS Terengganu Haji Mohd Abdul Wahid Endut berkata kerajaan Umno Terengganu menggunakan slogan merakyatkan pembangunan dan pentadbiran, tetapi pada hakikatnya menzalimi rakyat dan merampas tanah rakyat.

Menurutnya pentadbiran dan pengurusan Dato' Seri Ahmad Said sebagai Menteri Besar, semakin buruk dan bercelaru.

Katanya, kerajaan Terengganu merampas tanah rakyat dalam dua kes; pembinaan jalan di Kampung Banggol Donas dan pembinaan istana baru di Chendering.

20 Jun 2011

1000 orang dari Chukai untuk BERSIH 2.0

KEMAMAN - Pengerusi Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (MTD Chukai, Haji Hanafiah Mat berkata, InsyaAllah, seribu orang peserta dari Chukai akan menyertai demonstrasi aman Bersih 2 pada Julai depan.

Menurutnya, ahli dan penyokong PAS dalam kawasan DUN Chukai terutama golongan muda begitu bersemangat menyertai program 'berjalan untuk demokrasi' (walk for democracy) itu.

19 Jun 2011

Kabinet baru PAS Terengganu; Ruang untuk mengoptimumkan sumbangan

KUALA TERENGGANU - Seramai empat muka baru, termasuk seorang berkelulusan doktor falsafah, seorang doktor perubatan dan seorang gigi dilantik menganggotai Jawatankuasa Badan Perhubungan PAS Terengganu (BPPNT) bagi sesi 2011 - 2013.

Mereka terdiri daripada Dr Alias Razak dilantik sebagai Timbalan Pesuruhjaya 3, Mohd Shukrimun Shamsuddin yang diamanahkan sebagai Bendahari dan Dr Mohd Khazani Abdullah serta Dr Azman Ibrahim, masing-masing dilantik sebagai Ahli Jawatankuasa.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...