17 Jun 2022

Dr Mursi: Tugu Dan Arca Kezaliman Rejim Kudeta


Oeh: Dr Riduan Mohamad Nor.


Jeriji penjara Mesir juga memenjarakan Nabi Yusuf

Sepanjang zaman jeriji Mesir menagih korban

Kamal Saniri, Sayyid Qutb, Fattah Ismail, Yusuf Talaat.

Tembok batu menjadi saksi bisu

Pahlawan agama ini disakiti dan diaibkan semahunya.

16 Jun 2022

382 Kanak-Kanak Terbunuh, Cacat Di Myanmar Sejak Rampasan Kuasa


 PBB pada hari Selasa menyatakan, sekurang-kurangnya 382 kanak-kanak telah dibunuh atau dicacatkan oleh kumpulan bersenjata sejak rampasan kuasa tahun lalu.

PAS Sambut Baik Saranan Majlis Pemulihan Negara


PAS menyambut baik syor-syor Majlis Pemulihan Negara yang antaranya mencadangkan agar Malaysia perlu kembali sebagai sebuah negara pertanian bagi mengatasi krisis bekalan makanan yang dihadapi negara ketika ini.

40 Keluar Umno Masuk PAS (Video)

40 Keluar Umno, Masuk PAS


BESUT - Seramai 40 orang ahli Umno di Kampung Padang Luas Dalam Jerteh, telah keluar daripada parti itu dan menyerahkan borang keahlian kepada Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Husan Awang.

Besut 'Gerbang Pertahan Terengganu'

 


KUALA TERENGGANU - PAS Kawasan Besut memberi jaminan akan meneruskan gerak kerja ke arah menjadikan Besut sebagai ‘Gerbang Pertahan Terengganu’.

15 Jun 2022

Bon Odori


Oleh : Ustaz Zakaria Ismail

Menyambut Bon Odori bermakna meraikan akidah agama lain berkaitan alam roh yang boleh digembirakan dengan tarian, boleh ditunjukkan ke arah yang betul dengan lampu dan meraikan kepelbagaian agama Buddha yang disesuaikan dengan budaya tempatan Jepun yang menghormati roh nenek moyang sehingga memuja roh mereka.

14 Jun 2022

Turki Lancar Satelit Ke 10


Dengan pelancaran satelit pengawasan nasional IMECE Januari depan dan Turksat 6A pada pertengahan 2023, bilangan satelit Türki di angkasa akan mencecah 10, kata Presiden Recep Tayyip Erdogan pada hari Selasa.

299 Peneroka Felda Terima Suratan Hak Milik Tanah (Video)299 Peneroka Felda Terima Suratan Hak Milik Tanah


KUALA TERENGGANU - Seramai 299 orang peserta Felda Neram Dua, Peringkat 1, 2 dan 3 di Mukim Bandi dan Hulu Jabor menerima suratan hak milik tanah tapak rumah dan ladang yang diusahakan selama ini.

Usah Ghairah Nak PRU, Fokus Bantu Menteri, Timbalan


Plihanraya Umum tetap akan tiba pada bila-bila masa. Segera atau tidak, bukan persoalannya. Ia juga bukan soal siapa menang dan siapa kalah. Ia soal masa terbaik untuk rakyat melibatkan diri dalam pilihanraya. 

13 Jun 2022

Beri Peluang Semua Pihak Selesai Masalah Sampah

Usaha membersihkan sampah dan menjaga alam sekitar perlu kepada sokongan semua pihak

KUALA TERENGGANU - PAS sebagai parti yang mentadbir negeri ini memohon orang ramai memberi peluang kepada pihak yang berkaitan, menyelesaikan sampah yang sedang di ‘gembar-gemburkan’ masa kini.

Melihat Kritikan Tengku Seri Paduka Raja Dari Sudut Berbeza


Tengku Ibrahim ibni Al-Marhum Sultan Ismail Nasiruddin Shah adalah ayahanda saudara kepada Tuanku Sultan Mizan Zainal Abidin, Tuanku Sultan Terengganu.

Yaman Seru Adakan Persidangan Penderma Untuk Bina Semula Negara

 


Ketua Majlis Pimpinan Presiden Yaman, Rashad Al-Alimi, pada hari Ahad menyeru dianjurkan mengadakan persidangan penderma untuk membina semula negara yang dilanda perang itu.

Tiada Keperluan Segerakan PRU15


Fokus Utama Adalah Kesejahteraan Rakyat 

PAS menyeru kepada Presiden UMNO untuk berhenti seketika daripada "berpolitiking" kerana takut dengan bayang-bayang sendiri dan kehilangan jawatan.

12 Jun 2022

Mempertaut Ukhuwwah 'Abnaul Harakah'


Oleh: Dr Riduan Mohamad Nor.

Persekitaran KUIZM Taman Melewar yang dahulunya Markaz Tarbiah PAS Pusat berselubung euforia mahabbah dan ceria pada pagi 12 Jun 2022.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...