15 Januari 2022

PASTI Terengganu Juara Keseluruhan E-Alam Ria 2021


KUALA TERENGGANU - PASTI Negeri Terengganu sekali lagi telah dinobatkan sebagai johan keseluruhan Alam Ria peringkat kebangsaan pada tahun ini.

Isu Palestin Menyatukan Umat Islam


Tragedi hitam penubuhan negara haram bernama Israel di bumi Palestin yang berlaku pada tahun 1948 adalah bagi melaksanakan inti pati Perjanjian Balfour pada tahun 1917 oleh penjajah British. Seterusnya, ia diiktiraf pula oleh negara kuasa besar dan negara yang berada di bawah pengaruh mereka. 

Telefon Pintar, Sebar Kejayaan PAS


Oleh : Radhiah Alias

KEMAMAN - Dengan teknologi telefon pintar yang menjadikan dunia tanpa sempadan, Muslimat mesti memanfaatkannya untuk menyebarkan kejayaan kerajaan Parti Islam Se-Malaysia (PAS) Terengganu kepada masyarakat. 

13 Januari 2022

Anugerah Tokoh Muallim Pra Sekolah Pengiktirafan Kepada PASTI


Oleh : Rohayati Ripin

KUALA TERENGGANUi - Penganugerahan Tokoh Muallim Pra Sekolah peringkat Negeri Terengganu baru-baru ini mengiktiraf Pusat Asuhan Tunas-tunas Islam (PASTI) sebagai sebuah institusi pendidikan awal. 

11 Januari 2022

Tentera Pro-kerajaan Yaman Tawan Semula Wilayah 'Kaya Minyak'


Pasukan yang setia kepada kerajaan Yaman menawan wilayah kaya minyak Shabwa daripada militia Houthi selepas satu pertempuran sengit.

KHIDMAT Tidak Duduk Diam


DUNGUN - Setelah banjir besar melanda beberapa negeri dalam negara menyebabkan Pengurusan Kecemasan dan Bencana Malaysia (Khidmat Malaysia) Dungun tidak duduk diam.

Bukan Sekadar Janji Manis


DUNGUN - Kerajaan PAS bukan hanya sekadar 'menabur janji manis' untuk menjaga kebajikan rakyat, sebaliknya telah mengotakannya. 

10 Januari 2022

Apabila Media Menjadi Hakim

 


Mutakhir ini kita menyaksikan bagaimana peranan media dalam menyebarkan berita salah laku seseorang, sebelum ia dibawa kepada penentuan badan kehakiman. Pendekatan yang dilakukan itu berkonsepkan kebebasan media yang diamalkan oleh dunia Barat yang mendukung konsep demokrasi, bahawa suara rakyat adalah suara Tuhan. 

Dua Kawah Gulai Daging Untuk 1000 Mangsa Banjir

 

KUALA TERENGGANU – Beberapa Badan Bukan Kerajaan (NGO) bergabung tenaga menyediakan dua kawah gulai daging untuk 1000 orang mangsa banjir di Kampung Batu Kapur, Mentakab, Pahang.

Puteri Saudi, Anak Perempuan Dibebaskan Selepas Di Penjara Tiga Tahun


Pihak berkuasa Saudi membebaskan seorang puteri Saudi dan anak perempuannya selepas hampir tiga tahun dipenjarakan, dua kumpulan hak asasi manusia mengesahkan pada Ahad.

141 Set Barangan Keperluan Asas Untuk Mangsa Banjir


TEMERLOH – Sebanyak 141 Set barangan keperluan asas berjaya diagihkan untuk mangsa banjir di Taman Mentakab Indah, Temerloh.

09 Januari 2022

AJK Muslimat PAS Terima Anugerah


KUALA TERENGGANU - Ahli Jawatankuasa Kerja (AJK)  Dewan Muslimat PAS negeri Terengganu menerima anugerah Tokoh pendidik peringkat Negeri pada tahun ini.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...