10 Julai 2021

Taliban Dakwa Kuasai 85% Afghanistan

 


Taliban mendakwa pada hari Jumaat bahawa mereka telah menawan 85 peratus wilayah di Afghanistan, kesempatan yang diambil pejuang itu apabila NATO menarik keluar pasukannya daripada negara bergolak tersebut. 

09 Julai 2021

Pengurusan Kesihatan Melibatkan Kepentingan Umum Dalam Islam Melangkau Ibadah Khusus


Masih ramai yang berbicara tentang kesedihan tidak dapat hadir ke masjid dan menghadiri Jumaat dalam suasana Covid-19. Ia tentunya dilihat menggambarkan pegangan Islam yang baik. 

Pok Kob Ditemukan Meninggal Dunia


KUALA TERENGGANU - Pak Cik Kob @ Yaakob bin Lateh, 83, yang telah hilang selama beberapa hari, telah ditemukan meninggal dunia, sekitar jam 4.15 petang Jumaat. 

Kerajaan PN Tidak Gagal!


 Oleh : Adli Mohamad

MARANG - Kerajaan Perikatan Nasional (PN) tidak gagal menangani pandemik, sebagaimana dakwaan Pakatan Harapan (PH) dan Presiden UMNO, Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi. 

PAS Syukur Kerajaan Lupus Hutang Peneroka


KUALA TERENGGANU - PAS beryukur apabila kerajaan besetuju untuk menghapuskan sebahagian hutang peneroka, yang diperjuangkan parti itu sekian lama. 

08 Julai 2021

Olimpik Dalam Darurat?

Suasana darurat COVID-19 di Tokyo 

Temasya Olimpik 2020 yang dibuka sekitar dua minggu lagi dijangka berlangsung dalam darurat apabila pemerintah Jepun dijadual mengisytiharkan perintah berkurung di Tokyo kerana penularan COVID-19. 

Afghanistan; Kenangan Bersama Almarhum Ustaz Fadzil

 


Kini tiba pula giliran Amerika Syarikat dan sekutunya berundur dari Afghanistan, setelah semua kuasa besar sebelumnya yang cuba untuk menaklukinya menemui kegagalan. Sekalipun kuasa-kuasa besar itu membawa segala kekuatan ketenteraan untuk memaksa dan segala kekayaan untuk membeli rakyatnya. 

Keputusan Umno Tiada Hala Tuju


Oleh : Faizul Abas

Keputusan Umno menarik diri daripada memberi sokongan kepada kerajaan PN pimpinan Tan Sri Muhyiddin Yassin tidak menggambarkan pendirian sebenar keseluruhan pemimpin Majlis Tertinggi Umno.

Pemuda Gesa Tindakan Tegas Terhadap Lim Kit Siang


 Oleh : Adli Mohamad

KUALA TERENGGANU - Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu membuat laporan polis terhadap pemimpin DAP, Lim Kit Siang kerana yang telah mengeluarkan suatu kenyataan yang biadap, keterlaluan dan sangat melampau. 

PN Komited Bela Rakyat


DUNGUN - Parti-parti yang bergabung di dalam Perikatan Nasional (PN) bekerjasama erat untuk membela rakyat yang terjejas pendapatan mereka, setelah Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

07 Julai 2021

Masa Depan Kanak-kanak Yaman Terancam

 


Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu memberi amaran, pendidikan dan masa depan kanak-kanak Yaman berada dalam keadaan terancam kerana perang yang berterusan di negara Timur Tengah itu. 

Lim Kit Siang, Perlu Letak jawatan Segera !


Oleh : Adli Mohamad

KUALA TERENGGANU -  Dewan Ulama PAS Pusat (DUPP) mendesak agar pemimpin veteran DAP, perlu meletakkan jawatan segera sebagau Ahli Parlimen di Dewan Rakyat. 

06 Julai 2021

Lim Kit Siang Biadap Dan Melampau Hina Islam


Provokasi dan penghinaan kepada Islam yang telah dilakukan Lim Kit Siang, ahli Parlimen Iskandar Puteri adalah keterlaluan dan sangat melampau. Sekiranya beliau tidak berpuas hati terhadap kerajaan, usahlah dikaitkan dengan sensitiviti agama Islam. 

Sidang Parlimen ; Fokus Agenda Kebajikan, Pulihkan Negara Daripada Pandemik

 


Parti Islam Se-Malaysia (PAS) menyambut baik sidang Dewan Rakyat yang bakal diadakan pada hujung bulan Julai ini dan Dewan Negara pada awal bulan Ogos. 

Polemik Jelek Jajaran Baru


DUNGUN -  Dalam suasana negara masih diancam Pandemik, Pakatan Harapan dan sebahagian anggota Umno, membuat 'perkiraan' dan berpolemik jelek, mengusahakan 'jajaran baru' yang memualkan politik negara. 

Peralihan Fasa Kejayaan Rakyat Patuh SOP


KUALA TERENGGANU - Peralihan fasa kedua Pelan Pemulihan Negara (PPN) merupakan kejayaan rakyat negeri ini setelah mematuhi Prosedur Operasi Standard (SOP) yang telah ditetapkan oleh Majlis Keselamatan Negara (MKN) bermula semalam.

05 Julai 2021

Pandemik Covid-19 Dan Pandemik 'Politiking'

 


Seluruh dunia kini masih dilanda penularan wabak pandemik Covid-19, sehingga tidak ada negara yang telah berjaya menghapuskan pandemik ini dan kesan sampingannya terhadap kehidupan rakyat. Termasuklah juga negara paling maju dan kaya, kerana apa yang berlaku adalah ketetapan Allah SWT yang tiada kuasa dapat melawan kehendak-Nya.

Vatikan Dakwa 10 Individu Kerana Jenayah Penggelapan, Pemerasan, Penipuan

Angelo Becciu adalah antara yang didakwa [Fail: Andreas Solaro / AFP]

Seorang hakim Vatikan telah mendakwa 10 orang, termasuk kardinal yang pernah berkuasa, atas tuduhan termasuk penggelapan, penyalahgunaan pejabat, pemerasan dan penipuan berkaitan dengan pelaburan 350 juta euro ($ 415 juta) dalam usaha harta tanah London.

Fitnah 'Bertali Arus' Bukti PAS Diterima Baik


Oleh : Adli Mohamad

KUALA TERENGGANU - Serangan fitnah bertali arus adalah bukti yang sahih bahawa PAS semakin diterima baik oleh seluruh masyarakat, pelbagai peringkat di negara ini.

04 Julai 2021

Seruan Zikir Hasbunallah Untuk Mengangkat Musibah


Setiap pihak ada bebanan dan tanggungjawab yang perlu dipenuhi untuk meringankan musibah yang ada termasuklah kepada diri sendiri.  

Agenda Jahat PH


Oleh : Adli Mohamad

DUNGUN - Agenda jahat Pakatan Harapan (PH) terserlah apabila cuba mengalih tumpuan rakyat terhadap usaha kerajaan Perikatan Nasional (PN) melalui Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (PEMULIH). 

Mengikut Pemimpin Sampai Akhirat


Firman Allah SWT:

﴿وَجَعَلْنَا مِنْهُمْ أَئِمَّةً يَهْدُونَ بِأَمْرِنَا لَمَّا صَبَرُوا وَكَانُوا بِآيَاتِنَا يُوقِنُونَ٢٤ إِنَّ رَبَّكَ هُوَ يَفْصِلُ بَيْنَهُمْ يَوْمَ الْقِيَامَةِ فِيمَا كَانُوا فِيهِ يَخْتَلِفُونَ٢٥﴾

“Dan Kami jadikan daripada kalangan mereka para pemimpin, yang memberi petunjuk dengan perintah Kami, mereka bersikap sabar (dalam menjalankan tugas itu) serta mereka tetap yakin akan ayat-ayat Kami. (24); (Pertentangan antara satu golongan dengan yang lain itu) Sesungguhnya Tuhanmu. Dia sahaja yang akan memutuskan hukum-Nya antara mereka pada Hari Kiamat, mengenai apa yang mereka perselisihkan padanya. (25).” (Surah al-Sajdah: 24-25)

Harungi Pandemik Dengan Takwa


KUALA NERUS - Hanya dengan sifat takwa, manusia akan dapat mengharungi dan menyelamatkan diri dalam perjalanan kehidupan di dunia bahkan di akhirat nanti. 

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...