27 Jun 2009

Fauzi Diisytihar Calon PAS Bagi PRK Manek UraiMANEK URAI – Bendahari PAS Kawasan Kuala Kerai Mohd Fauzi Abdullah telah diisytiharkan sebagai calon PAS yang mewakili Pakatan Rakyat untuk bertanding pada pilihan raya kecil Dewan Undangan Negeri (DUN) Manek Urai.

Pengumuman tersebut di buat Mursyidul Am PAS Tuan Guru Dato’ Nik Aziz Nik Mat dihadapan lebih 30,000 ahli dan penyokong PAS di padang Sekolah Kebangsaan Manek urai Lama disini semalam

Laungan takbir bergema sebaik sahaja nama Fauzi, 50, seorang pemborong ikan di pasar besar Kuala Kerai, juga adalah Ahli Majlis Daerah Kuala Kerai sejak tahun 1991, diumumkan. ”Beliau adalah ahli majlis daerah Kuala Kerai sejak tahun 1991 sehingga kini, pekerjaan dia pemborong ikan di pasar besar Kuala Kerai sejak tahun 1982,

”mempunyai seorang isteri bernama Aminah bt Mahmud, lima orang anak, empat perempuan dan satu lelaki,

”beliau merupakan anak keenam, seorang yang warak, berserban sejak muda lagi, itu dia sifat dia…. Nama nak tahu jugok ?.... nama dia Mohd Fauzi Abdullah,”kata Tok Guru Nik Aziz.

Turut hadir dan berucap dalam majlis semalam adalah Presiden PAS Dato' Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang, Pengarah Pilihanraya PKR, Saifudin Nasution dan Penasihat DAP Lim Kit Siang26 Jun 2009

Mufti Perak ambil isu tengah jalan dan bercakap dengan lidah politik !KUALA NERUS – Ketua Penerangan PAS Terengganu yang baru dilantik, Ustaz Nik Zawawi Nik Salleh berkata Mufti Perak mengambil isu kerajaan perpaduan di tengah jalan.

Sebab itulah, katanya, Datuk Harussani Zakaria telah menuding jari kepada PAS seolah-olah PAS yang menolak perpaduan.

Beliau berkata sebenarnya UMNO yang tidak jujur dan tidak ikhlas dalam isu kerajaan perpaduan, sedangkan PAS benar-benar ikhlas.

”Sekiranya UMNO jujur dan ikhlas, di (UMNO) tidak gunakan isu ini untuk melagakan dalaman PAS,

”sepatutnya UMNO berbincang dengan pimpinan PAS, tapi bila benda ini disebarkan (melalui) media menyebabakan salah tanggapan berlaku dikalangan masyarakat,”katanya ketika ditanya pemberita dalam sidang media di Mahaad Tahfidz Wal Tarbiyah semalam.

Menurutnya yang juga Ketua Penerangan Dewan Ulama’ PAS, sebab itulah ada kemunasabahan Presiden PAS menarik balik perbincangan kerajaan perpaduan dengan UMNO dan Barisan Nasional (BN).

Sehubungan itu, dalam sidang media yang sama, Ketua Dewan Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasruddin Hassan Tantawi berkata PAS tidak bergabung dengan Cina ataupun DAP kerana ia adalah hanya ‘tahaluf siyasi’ atau sebuah kerjasama politik.

”Dengan DAP kita hanya adakan tahaluf iaitu kerjasama politik, termasuk juga dengan Parti Keadilan (Rakyat),

”dan dia (ia) bukan satu gabungan, mereka kekal dengan ideologi mereka dan kita (PAS) kekal dengan ideologi dan prinsip kita,”tegasnya.

Katanya, dengan kerjasama diantara rakan-rakan dalam Pakatan Rakyat, satu persefahaman politik dapat dicapai dalam menghadapi isu-isu yang disepakati bersama.

Mengulas perkara yang sama, Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik berkata Mufti Perak mestilah menjadi seorang Mufti dan bercakap dengan lidah alim ulama’ bukannya bercakap dengan lidah politik.

”Mufti Perak kena jadi Mufti, maknanya dia kena bercakap untuk kepentingan Islam, dalam kes kerajaan perpaduan, mufti kena hurai apa makna kerajaan perpaduan, dia jangan (bagi) kata kesal ke, tak patut ke,

”mufti mesti memberikan gambaran apa juga yang dia faham untuk membantu menyelesaikan maslah umat Islam,”tambahnya.

Katanya mufti tidak perlu bercakap dengan lidah politik tetapi mestilah bercakap dengan lidah sebagai alim ulama’.

”Dalam aspek ekonomi ke, dalam aspek politik ke, dalam aspek hukum fekah ke, jangan mufti bercakap dengan lidah politik,

”mufti mesti bercakap dengan lidah sebagai alim ulama’ yang tinggi yang memperjuangkan Islam,”jelasnya.

Idea Penubuhan Kerajaan Perpaduan Akan Terus DibincangkanKUALA TERENGGANU
– Penolakan idea penubuhan kerajaan perpaduan dengan UMNO dan Barisan Nasional adalah keputusan bersama parti-parti dalam Pakatan Rakyat (PR) setelah Majlis Pimpinan PR bermesyuarat.


Ketua Dewan Ulama’ PAS Pusat, Dato' Ustaz harun Taib menolak dakwaan sesetengah pihak, PAS tunduk dengan Parti Keadilan Rakyat dan Parti Tindakan Demokratik (DAP) dalam isu penolakan idea tersebut.

”Itu keputusan kita bersama-sama dengan parti-parti lain dalam Pakatan Rakyat, PKR dan DAP, berdasarkan kepada situasi dan keadaan yang ada itu dan berdasarkan kepada konsep kerajaan perpaduan,”katanya ketika ditemui selepas mempengerusikan mesyuarat Dewan Harian PAS negeri Terengganu di Pejabat PAS disini hari ini.

Beliau berkata penolakan itu kerana semua parti dalam PR bersetuju idea kerajaan perpaduan tidak perlu disegerakan.

Katanya atas dasar setiakawan dalam PR semua pihak setuju ia ditangguhkan dahulu namun pemikiran dan perbincangan tentang idea kerajaan perpaduan akan terus berlaku.

”Walaupun tidak dilaksanakan, pemikiran tentang kerajaan perpaduan akan terus ada dalam pemikiran orang,

”dalam persetujuan bersama yang ditandatangani itu, dalam perkara ketiga, mana-mana parti dibebaskan (bebas) dibenarkan untuk mengadakan apa-apa hubungan (untuk perbincangan) dengan tujuan kebaikan untuk Negara, dengan mana-mana pihak sekalipun,”jelasnya

Beliau yang juga Pesuruhjaya PAS Terengganu berkata pihaknya bersetuju dengan apa-apa yang diputuskan oleh parti termasuk perkara berkaitan kerajaan perpaduan.

”Apa-apa yang dipersetujui oleh Presiden yang tidak bertentang dengan dasar parti, maka kita bersetuju,”katanya

25 Jun 2009

Yahaya Cabar SPRM

MARANG – Tragedi Bumbung Stadium Sultan Mizan yang runtuh pada awal bulan ini masih menimbulkan banyak persoalan khususnya dikalangan rakyat negeri Terengganu.

Setiausaha Perhubungan PAS Negeri Terengganu berkata, ia adalah kerana pembinaan stadium tersebut adalah dari dana khas atau royalti minyak yang menjadi hak rakyat Terengganu.

Beliau berkata bumbung tersebut runtuh bukan kerana faktor-faktor semulajadi yang diluar jangkaan seperti rebut atau gempa bumi tetapi disebabkan kelemahan manusia.

”Dalam kes stadium Sultan Mizan tidak ada factor dikatakan luar dari jangkaan manusia tidak berbangkit bukan kerana gempa bumi bukan kerana rebut dan seumpamanya,

”sudah tentulah ia berlaku kerana kelemahan manusia,”katanya yang juga juga bekas Exco Infrastruktur dan Kemudahan Awam semasa kerajaan Terengganu diperintah oleh PAS.

Beliau berkata stadium tersebut telah dibina jauh lebih mahal dari harga yang sepatutnya sebagaimana yang telah ditender oleh seorang kontraktor.

”Salah satu (seorang) kontraktor terkenal dia (telah) tender projek ini (stadium) hanya dengan harga RM140 juta,

”tiba-tiba projek itu telah memakan belanja lebih RM200 juta bahkan saya difahamkan hampir mencecah hampir RM300 juta,”jelasnya pada Majlis Ceramah sempena Hari Keluarga DUN Bukit Payung, dekat sini, baru-baru ini.

Katanya, dengan harga pembinaan yang semahal itu, malangnya ia telah runtuh dalam masa setahun siap pembinaannya.

Beliau turut mendedahkan, kos pembinaan stadium tersebut begitu mahal kerana menurutnya kontraktor utama stadium tersebut mempunyai hubungan dengan kroni-kroni yang terdiri dari para exco kerajaan ketika itu.

”Mahlnya projek ini lebih daripada belanja sepatutnya kerana kontraktoir utama yang terlibat dalam projek ini ada hubungan dengan kroni-kroni masing-masing,

”Bina Struktur ke, Emarcon ke, Genggam Mercu ke, masing-masing ada kroni belaka, sebahagian daripada exco-exco yang ada pada waktu itu,”katanya.

Justeru beliau mencabar Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) supaya menyiasat tragedi Stadium Sultan Mizan dengan telus.

”Oleh kerana itulah, kita mencabar SPRM, kalau mu (SPRM) boleh begitu cepat nak siasat itu nak siasat ini yang melibatkan orang-orang politik dari Pakatan Rakyat,

”kita cabar ketelusanya, kita cabar kewibawaandia samada dia boleh meyiasat secara telus atau tidak,”tegasnya.


24 Jun 2009

Pemuda PAS Bersedia Bekerjasama Dengan UMNO Dalam Soal KebaikanKUALA TERENGGANU
– Pemuda PAS berharap ruang perbincangan berkaitan kepentingan umat Islam, amar ma’aruf dan nahi mungkar, terus diadakan dengan UMNO walaupun perbincangan tentang kerajaan perpaduan telah dihentikan.


Ketua Dewan Pemuda PAS Terengganu, YB Ustaz Mohd Noor Hamzah berkata penolakan kerajaan perpaduan bukan bererti PAS menutup pintu gerakkerja dakwah.

Beliau berkata kerja dakwah mesti dibuka seluas-luasnya untuk menarik ahli-ahli UMNO supaya bersatu dan berpadu di bawah Pakatan Rakyat khususnya PAS.

”Kami (pemuda PAS) meminta supaya perbincangan dengan UMNO tidak boleh dihentikan bagi membincangi (kan) tentang isu-isu Islam, umat Islam,

”bagi menyampaikan kerja-kerja amar ma’aruf dan nahi mungkar,”katanya ketika ditemui selepas majlis serah tugas Jabatan Sukan, Seni dan Budaya (DACS) Pemuda PAS Terengganu di Kuala Ibai, dekat sini, semalam.

Katanya pemimpin UMNO tidak memahami apa sebenarnya kerajaan perpaduan kerana mereka menganggap ia adalah gabungan antara PAS dan UMNO.

Sedangkan menurutnya, ia tidak pernah timbul sama sekali dan tidak menjadi agenda serta hasrat pimpinan PAS untuk membawa PAS kearah itu.

Sebaliknya, kata beliau, UMNO memang mengharapkan kerjaan campuran atau gabungan dengan PAS kerana keadaan mereka begitu mendesak.

(Gambar - Ustaz Mohd Noor menyampaikan cenderahati kepada Wan Mohd Hadib yang menyerahkan tugasnya sebagai Pengerusi DACS)

”UMNO memang mengharapkan kerajaan campuran, gabungan (dengan PAS) kerana UMNO berada dalam keadaan hampir runtuh, musnah, (dan) bahtera mereka hampir tenggelam,”jelasnya.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa Pemuda PAS Pusat berkata demikian mengulas keputusan pemimpin PAS dan Pakatan Rakyat yang menolak untuk meneruskan perbincangan kerajaan perpaduan dengan UMNO dan Barisan Nasional.

Dalam kenyataan bersama di Parlimen kelmarin ditegaskan, walaupun menolak penubuhan kerajaan perpaduan, Pakatan Rakyat mengambil sikap terbuka dan bersedia untuk bertemu dengan pimpinan Barisan Nasional bagi membincangkan isu-isu yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat.

Sehubungan itu, Ustaz Mohd Noor yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Payung menyokong sikap terbuka tersebut dan bersedia bekerjasama dengan kerajaan Terengganu dalam perkara yang melibatkan kepentingan rakyat.

”Kita (PAS) akan bekerjasama dan meyokong ketrajaan negeri Terenggan dalam persoalan-persoalan kepentingan rakyat khususnya isu royalti (minyak), ini adalah isu keadilan dan kepentingan rakyat Terengganu,”tegasnya.

Justeru, beliau mendesak, sekiranya UMNO ingin membentuk satu perpaduan, mestilah mengubah dan membersihkan diri mereka, kerajaan dan memohon maaf keatas kesilapan mereka yang lalu.

”Mereka mesti mengubah dan mesti membersihkan Institusi kehakiman, SPR, dan mesti bertindak adil,

”dan memohon maaf terhadap kesilapan-kesilapan mereka membunuh pejuang-pejuang PAS di Memali, menangkap pemimpin-pemimpin PAS, meruntuhkan masjid Bujal, merampas tanah-tanah dan meruntuhkan rumah-rumah rakyat, yang diberikan (kepada rakyat) oleh kerajaan (PAS),”katanya.

Percaturan Hishamudin Akan Menambah Pecah Belah UMNO Terengganu

KUALA TERENGGANU – PAS Terengganu tidak sedikit pun berasa gentar dan tergugat dengan perlantikan pimpinan tertinggi UMNO Terengganu dan yakin segala pendekatan yang diambil, bakal menemui kegagalan.

Timbalan Pesuruhjaya PAS Terengganu, Dato’ Ustaz Abu Bakar Chik berkata, Pengerusi UMNO Terengganu yang baru, Dato’ Seri Hishammuddin Hussein tidak akan mampu menyatupadu dan memperkukuhkan UMNO Terengganu

Percaturan Hishammuddin melantikan kepimpinan baru tersebut tidak akan memberi sebarang keuntungan kepada rakyat negeri ini, bahkan akan menyebabkan UMNO terus berbalah dan semakin berpecah

(Gambar - tindakan Hisham mengangkat keris dalam perhimpunan Agong UMNO dianggap oleh kaum Cina memecahbelahkan rakyat
Malaysia yang berbilang kaum)

Katanya UMNO Terengganu telah pun berpecah kepada dua kumpulan sebelum ini iaitu kumpulan yang menyokong Menteri Besar Dato’ Ahmad Said dan kumpulan yang menyokong bekas Menteri Besar Dato’ Seri Idirs Jusoh.

Dengan Hishamudin yang bukan orang tempatan, dilantik sebagai Pengerusi UMNO Terengganu, katanya, UMNO kini menjadi tiga puak.

“Sebelum ini kita semua sudah maklum UMNO ada dua puak iaitu kumpulan Idris dan Ahmad Said, sebagai Pengerusi UMNO negeri, kehadiran Hishammuddin akan jadikan UMNO Terengganu kepada tiga puak,

“Oleh itu, pelantikan (pimpinan tertinggi yang baru) ini memang tidak akan untungkan orang Terengganu, perpecahan akan terus berlaku dan keadaan UMNO (akan) menjadi lebih parah berbanding sebelum ini,” katanya ketika dihubungi semalam.

Beliau yang juga Ahli Jawatankuasa PAS Pusat berkata demikian dalam mengulas pelantikan Dato’ Tengku Putera Tengku Awang, Dato’ Ahmad Shabery Cheek dan Dato’ Abdul Rahin Mohd Said sebagai Setiausaha, Ketua Penerangan serta Bendahari UMNO negeri baru.

Katanya, tindakan yang dilakukan Hishammuddin hanya pada zahirnya sahaja dilihat menyatukan UMNO Terengganu.

“namun, pemimpin UMNO pusat itu sekarang sebenarnya sedang mencengkam dari segi politik dan ekonomi,

”samada kebetulan atau disengajakan, tiba-tiba muncul kes rasuah yang dikaitkan dengan dua pemimpin UMNO Terengganu yang digugurkan,

”mungkin kedua-duanya tidak akan didakwa selepas ini dan Hishamudin sebagai Menteri Dalam Negeri mempunyai kuasa dalam hal tersebut,”tambahnya.

23 Jun 2009

Warga Kuala Terengganu Kesal Tindakan Keterlaluan Polis

KUALA TERENGGANU – Ramai warga kota Kuala Terengganu telah menyaksikan tindakan keterlaluan pihak polis dalam dua sekatan jalanraya di Jalan Bukit Kecil dan Jalan Gong Kapas disini lewat petang Sabtu, 20 Jun lalu.

Sekatan polis di dua lokasi berhampiran itu dilihat sebagai bertujuan menahan penunggang dan pembonceng motosikal.

Malangnya, beberapa buah motosikal yang tidak berhenti pada sekatan tersebut telah di kejar dan di pukul dengan kayu oleh polis yang berpakain preman.

Tidak cukup dengan tindakan itu, mereka telah melemparkan kayu tersebut menyebabkan orang ramai hampir menjadi mangsa.

(Gambar - polis berpakaian preman 'standby' di lampu isyarat menunggu mangsa)

Tindakan itu turut membahayakan pengguna jalan raya dengan sekurang-kurangnya sebuah motosikal telah terbabas, melepasi pembahagi jalan dan hampir melanggar kenderaan lain di jalan bersebelahan.

Orang awam yang ditemui ditempat kejadian melahirkan rasa kesal dengan tindakan pihak polis terbabit.

Seorang pemuda lingkungan 20an berkata pihak polis sepatutnya menahan atau menangkap para pengguna jalanraya yang melakukan kesalahan dengan cara yang betul.

”Katok orang dan plekong dengan kayu, saya rasa, tindakan yang tak betul,”katanya yang tidak mahu dikenali.

Rakannya, yang dikenali sebagai Awang, berkata tindakan pihak polis untuk menegakkan undang-undang dengan cara sebegitu akan menyebabkan orang awam ‘benci’ kepada pihak polis.

Jawatankuasa Lajnah Guaman PAS Terengganu, Fathi Aziz Abu Bakar berkata tindakan polis tersebut adalah tidak mengikut undang-undang dan merupakan satu tindakan yang keterlaluan.

”Polis boleh mengejar dan menahan mengikut prosedur, penunggang motosikal yang tidak berhenti kerana melakukan kesalahan melanggar undang-undang,

”apabila memukul dengan kayu, tindakan pegawai tersebut adalah melebihi dan telah menggunakan kekerasan keterlaluan,”katanya ketika dihubungi Bultinonline.

(Gambar - seorang polis berpakaian preman (berbaju belang, kiri) berlari mengejar motoskal yang tidak berhenti pada sekatan)

Malangnya, kata beliau, mengikut peruntukan undang-undang, sekiranya seseorang individu yang diperlakukan demikian, hanya boleh mengambil tindakan sekiranya dapat mengenalpasti pegawai polis yang melakukannya.

Katanya dalam banyak kes, pengadu tidak boleh mengambil tindakan undang-undang kerana polis yang melakukannya tidak memakai pakaian seragam.

Sumber Buletinonline memberitahu tindakan polis Sabtu lalu adalah usaha mencegah ‘Mat Rempit dan kegiatan lumba haram’.

Katanya, ia dipercayai berkait rapat dengan tindakan 300 orang Mat Rempit yang telah bertindak balas dengan memukul dan merosakkan peralatan serta kenderaan polis di Jalan Sultan Mizan bersebelahan pasaraya Mydeen dua minggu lalu.

Dalam kejadian itu, seramai 120 orang Mat Rempit telah ditahan dan dibawa ke Balai Polis Kuala Terengganu

22 Jun 2009

Kenyataan Media Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat

Pendirian Pakatan Rakyat Berkenaan Isu Kerajaan Perpaduan

Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat telah mengadakan pertemuan di Pejabat Ketua Pembangkang hari ini Isnin 22 Jun dan mengambil keputusan berikut:

1. Semua parti dalam Pakatan Rakyat mengulangi komitmen untuk terus bersama memperkasakan Pakatan Rakyat bagi membentuk Kerajaan Persekutuan yang akan datang.

2. Majlis Pimpinan Pakatan Rakyat menolak idea penubuhan Kerajaan Perpaduan dengan UMNO / Barisan Nasional yang merupakan suatu fitnah dan tohmahan jahat serta tindakan terdesak UMNO untuk menggugat kekuatan Pakatan Rakyat yang semakin mendapat dukungan rakyat.

3. Pada masa yang sama Pakatan Rakyat mengambil sikap terbuka dan bersedia untuk bertemu dengan pimpinan Barisan Nasional bagi membincangkan isu-isu yang melibatkan kepentingan negara dan rakyat seperti usaha pemulihan ekonomi, meningkatkan kualiti pendidikan, mengembalikan semula integriti institusi kehakiman, memansuhkan Akta Keselamatan Dalam Negeri, skandal RM 12.5 bilion projek PKFZ, salahguna kuasa kepimpinan polis sementara kes jenayah semakin meningkat, membanteras rasuah dan menjana urustadbir yang baik, menjalankan pilihanraya yang bebas dan adil, membubarkan DUN Perak serta menjalankan pilihanraya dengan segera bagi menyelesaikan krisis rampasan kuasa negeri Perak.

DATO’ SERI ANWAR IBRAHIM DATO’ SERI ABDUL HADI AWANG LIM KIT SIANG

“Saya Bersedia Disaman………” Kata Cikgu Fariz Musa.KUALA TERENGGANU – Ketua Angkatan Muda Keadilan Terengganu, Cikgu Fariz Musa bersedia menghadapi saman dari pihak-pihak yang cuba berselindung dan menyembunyikan kebenaran dan fakta tentang tragedi runtuhnya bumbung Stadium Sultan Mizan Zainal Abidin.

”Saya telah menerima panggilan telefon yang memberikan (menyampaikan) maklumat bahawa Datuk Bandar Kuala Terengganu dijangka akan saman saya kerana dikatakan kenyataan media saya menuduh beliau terlibat dalam pengeluaran CF (Sijil Layak Menduduki – Certificate of Fitness) Stadium Sultan Zainal Abidin,”katanya dalam laman blognya.

Menurutnya, alasan Datuk Bandar akan mengambil tinfakan saman itu adalah kerana bangunan kerajaan tidak memerlukan CF.
”Bermakna stadium tersebut siap dibina tanpa perlu kepada Sijil Layak Menduduki (CF), ”menarik dan pelik ! setiap rumah dan bangunan persedirian perlu kepada CF , tetapi bangunan kerajaan tidak perlu ?,”soalnya.

Katanya, beliau dimaklumkan bangunan kerajaan hanya memerlukan Sijil Siap Kerja (SSK) daripada Jabatan Kerja Raya (JKR).

”sedangkan (dalam kes Stadium Sultan Mizan) JKR bagi tahu (mendedahkan) yang bumbung stadium (itu) tidak ada SSK!,”jelas Fariz turut mempersoalkan, mengapa setiap bangunan kerajaan tidak perlu ada CF.

Katanya, beliau bersedia di saman oleh Datuk Bandar Kuala Terengganu sekiranya betul (benar) beliau tidak keluarkan CF kepada Stadium Sultan Mizan.

”Kepada (menurut) amalan biasa bahawa pengeluaran CF adalah di bawah tanggungjawab (pihak) Kerajaan Tempatan, sama-sama kita kaji dan selidiki,

“kalau betul bangunan kerajaan tidak perlu ada CF, ini peranan yang perlu kita perjuangkan demi kepentingan rakyat!,”tegasnya.

Beliau terus menyoal, bukankah keselamatan rakyat perlu diutamakan? Isu bangunan kerajaan tidak perlu CF adalah menarik !

”Bagaimana pula dengan bangunan tanpa SSK dibenarkan oleh Datuk Bandar Kuala Terengganu menggunakannya (digunakan) untuk rakyat umum ? bagaimana JKR benarkan stadium tersebut digunakan tanpa JKR keluarkan SSK ? menarik !,”katanya.


21 Jun 2009

Kuala Terengganu Berjerebu

Gambar Kuala Terengganu yang diambil dari atas Jambatan Sultan Mahmud pada jam 7 petang semalam 20 Jun, Sabtu)

KUALA TERENGGANU - Walaupun mengikut Indeks Kualiti Udara yang dikeluarkan Jabatan Alam Sekitar, udara di Kuala Terengganu masih dalam kategori 'moderate' namun jarak penglihatan yang terhad agak merimaskan.

Bandar Paka mempunyai kualiti udara yang lebih baik berbanding Kuala Terengganu dan Kemaman dengan bacaan 39 pada jam 11 pagi dan 5 petang semalam.

Manakala Kuala Terengganu dan Kemaman mencatatkan bacaan melebihi 50, iaitu paras yang kurang baik.

Kuala Terengganu mencatat bacaan pada pagi dan petang melebihi 50 iaitu 54 pada jam 11 pagi dan tidak berubah pada jam 5 petang. Kemaman pula berubah dari keadaan yang baik dengan bacaan 38 pada jam 11 berubah kepada 52 pada jam 5 petang.

Tali Hayat Akan Jadi ‘Tali Gantung’ - Hajat UMNO/BN Gunakan ‘Kerajaan Perpaduan’ Hampa

KUALA TERENGGANU – Hajat UMNO untuk mengeksploitasi isu ‘Kerajaan Perpaduan’ sebagai ‘tali hayat’ yang menyelamatkan sisa-sisa umurnya tidak kesampaian, apabila pelbagai pihak yang berkata PAS ‘dalam kecelaruan dan krisis’ sebaliknya kini semakin tenang.


Malah tali hayat yang diharapkan itu mungkin bertukar menjadi ‘tali gantung’ apabila semua pihak dalam PAS dan Pakatan Rakyat kini sudah berpakat menolak terus apa-apa perbincangan dengan UMNO dan Barisan Nasional (BN) berkaitan kerajaan perpaduan.

Setiausaha Agung PAS, Dato’ Mustafa Ali berkata PAS tidak berminat sama sekali untuk mengadakan perbincangan dengan UMNO termasuk berkaitan dengan idea pembentukan kerajaan perpaduan.

"Merujuk kepada kenyataan Timbalan Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Mohd Yassin di Kuala Krai, Kelantan semalam, saya ingin menegaskan bahawa Parti Islam Se-Malaysia tidak ada minat sama sekali untuk berbincang dengan UMNO termasuklah atas isu kerajaan perpaduan buat waktu ini," kata Mustafa dalam kenyataan satu perenggan yang diemelkan kepada media pagi ini.

Di Kota Bharu, Mursyidul Am Pas Datuk Nik Abdul Aziz Nik Mat dilaporkan agensi Bernama, akan bertemu Presiden PAS, Dato’ Seri Abdul Hadi Awang serta Timbalan Presiden Nasharuddin Mat Isa dan beberapa pimpinan lain, Isnin ini.

Timbalan Pesuruhjaya III Pas Kelantan, Dato’ Ustaz Mohd Amar Nik Abdullah berkata beliau berharap pertemuan untuk mesyuarat itu dapat menjernihkan keadaan.

"Kita tunggu tok guru (Nik Aziz) selesaikan sebab mereka pun akan berjumpa selepas Ustaz Hadi balik hari Ahad. Mereka akan mesyuarat pada hari Isnin, jadi pada Selasa atau Rabu perkara ini akan jelas.

"Biarlah orang tua-tua selesaikan. Takkanlah mak dan ayah geger (bising) kita nak masuk campur. Dua-dua tu mak dan ayah kita juga," katanya kepada pemberita selepas merasmikan Seminar Sumbangan Imam Abu Hasan Al-Ash'ari Dalam Pembangunan Ummah di Dewan Johor, Akademi Pengajian Islam Universiti Malaya (APIUM) Nilam Puri, hari ini.

Sementara itu, PAS sedang bersiap sedia mengadakan beberapa siri mesyuarat dengan rakan Pakatan Rakyat.

Sekurang-kurangnya empat mesyuarat telah dijadualkan, bermula dengan mesyuarat pertama yang akan di bangunan Parlimen pada tengah hari Isnin.

Mesyuarat itu, merupakan pertemuan kali pertama pemimpin Pakatan Rakyat selepas Muktamar PAS awal bulan ini.

Dato’ Mustafa Ali turut memberitahu Bernama, selain beliau sendiri, PAS akan diwakili oleh Presiden parti Dato’ Seri Abdul Hadi Awang, Timbalan Presiden Ustaz Nasharuddin Mat Isa dan dua naib presidennya.

Selepas itu, satu mesyuarat khas Jawatankuasa Kerja Pusat PAS akan diadakan di ibu pejabat baru parti di Jalan Raja Laut pada pukul 8.30 malam.

"Lazimnya, kami akan berbincang dengan panjang lebar... ini pastinya akan menjadi suatu mesyuarat yang lama," kata Mustafa.

Manakala di Alor Setar, petang semalam, Mursyidul Am Pas, Datuk Seri Nik Aziz Nik Mat mendakwa konsep Pakatan Rakyat jauh lebih baik daripada kerajaan pimpinan UMNO dan Pas tidak perlu mengadakan sebarang kerjasama dengan mana-mana pihak lain.

Menteri Besar Kelantan itu berkata, pendiriannya tetap menolak konsep kerajaan perpaduan dengan UMNO/BN.

"Kerajaan pakatan jauh lebih baik daripada kerajaan perpaduan... nak buka lembaran baru kerana apa, yang lama tutup kenapa.

"Ya... tetap (menentang kerajaan perpaduan)... kami dah kenal UMNO," katanya ketika ditemui Lapangan Terbang Sultan Abdul Halim untuk program bersama PAS Kedah di sini hari ini.

Longkang Tersumbat Biak Nyamuk, MBKT Diminta Segera Bertindak

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita6/kam-Longkang%202.JPGKUALA TERENGGANU - Kualiti dan taraf kehidupan Bandaraya Kuala Terengganu terus menjadi rungutan apabila kejadian banjir kilat, berbau busuk dan serangan nyamuk adalah antara fenomena yang menjadi rakan hidup sesetengah penduduk disini.

Mereka yang tinggal disepanjang Jalan Kelantan, Kampung Seberang Baroh mengadu, masalah tersebut telah menjadi ‘jiran rapat’ mereka sejak Kuala Terengganu menjadi sebuah ‘bandaraya’.

Kata mereka, ia adalah kerana kegagalan pihak berkuasa menyelenggara longkang yang tersumbat disepanjang jalan utama tersebut.

Wartawan Buletinonline yang meninjau lokasi berkenaan baru-baru ini telah menemui beberapa orang dari kejiranan itu yang memberitahu, “mereka sudah tidak tahan dengan masalah tersebut dan mendesak tindakan segera mesti diambil oleh Majlis Bandaraya Kuala Terengganu (MBKT)”.

Seorang pengusaha bengkel, Encik Chew Foo Siong, 77, (gambar kanan) mendakwa keadaan longkang tersumbat yang sudah berlarutan, mengundang pelbagai masalah, termasuk mengancam nyawa penduduk.

Beliau berkata, longkang yang sepatutnya mengalirkan air sebaliknya dipenuhi pasir dan sampah sarap.

“Sudah puas buat aduan, longkang tersumbat dengan pasir, tanah dan sampah sarah.
http://www.buletinonline.net/images/stories/berita6/kam-Chew%20Foo%20Siong%20.JPG

“Bila hujan (turun dengan) lebat berlaku banjir kilat, air terus masuk dalam rumah saya, dan bau air longkang sangat busuk,” ujarnya.


Katanya, di musim kemarau pula, air longkang yang bertakung menjadi sarang pembiakan nyamuk aedes.

Menurutnya, serangan nyamuk berlaku setiap petang hingga ke malam hari dan beberapa kes denggi telah pun dilaporkan berlaku di kawasan tersebut.

Beliau yang telah tinggal sejak 42 tahun lalu disitu, benar-benar mengharapkan pihak MBKT segera bertindak.

Seorang penduduk, Encik Lee Teck Khuan, 58, (gambar bawah, kiri) berkata beberapa tahun lalu ada pihak swasta yang dilantik kerajaan negeri menguruskan pembersihan parit dan longkang.

Katanya, namun kini sudah lebih setahun longkang dan parit tidak diselenggarakan meski pun Kuala Terengganu dinaikkan taraf bandaraya sekarang.

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita6/kam-Lee%20Teck%20Khuan.JPG“Saya rasa pelik dan hairan sejak dinaik taraf kepada Bandaraya (MBKT) kerja pembersihan longkang dan parit terabai.

“Kami (penduduk) rasa susah hati dan tidak senang duduk dengan masalah banjir kilat, longkang tersumbat, berbau busuk dan gangguan nyamuk,” jelasnya.

Beliau mewakili penduduk di kampung berkenaan mengharapkan pihak bertanggungjawab seperti MBKT lebih prihatin dengan masalah rakyat.

Dalam perkembangan berkaitan, Pengerusi DAP Terengganu, Encik Ng Chai Hing turut mendesak kerajaan negeri mengambil langkah segera menyelesaikan masalah penduduk terbabit.

Katanya, slogan Perdana Menteri Dato’ Seri Najib ‘Rakyat Didahulukan, Pencapaian Diutamakan’ gagal direalisasikan dan hanya bersifat retorik.

“Saya minta pihak bertanggungjawab segera ambil tindakan kerana telah menjadi masalah lebih setahun kepada penduduk di sini,” ujarnya.

Menurutnya, imej sebuah bandaraya tercemar dan kerajaan negeri lebih ‘berpolitik’ hingga mengabaikan masalah rakyat.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...