11 Ogos 2012

Ambil Tanah Rakyat; Bukti Kuari Tidak Wajar DiBuka

http://www.buletinonline.net/images/stories/berita63/DSC07916.JPGKUALA NERUS – Tindakan syarikat swasta pengendali kuari mengemuka kan cadangan kepada kerajaan supaya mengambil alih semula tanah rakyat merupakan bukti kuari Bukit Batu Hampar dekat sini tidak wajar dibuka semula.

Menurut Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bukit Tunggal, Dr Alias Razak, kuari tersebut yang telah ditutup 20 tahun kerana ia tidak sesuai dan mendapat bantahan dari penduduk.

10 Ogos 2012

Belanja RM46 juta Tapi Pesawah Tempatan Macam Orang ‘Myanmar’


Shttp://www.buletinonline.net/images/stories/berita63/masalah%20air%20sawah2.JPGETIU – Para pesawah di kampong Jelapang, Langkap, dekat sini menyifatkan pelaburan kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu melibatkan wang sebanyak RM46 juta, membina infrastruktur kawasan penanaman padi, tidak berbaloi.

Menurut mereka, kemudahan pengairan yang dibangunkan tidak sepatutnya dibina sebelum memastikan sumber air mencukupi.

09 Ogos 2012

DUN Bukit Tunggal Teruskan Tradisi ‘Ziarah Syaidina Omar’


KUALA NERUS –  Dewan Undangan Negeri (DUN) BukitTunggal meneruskan tradisi menziarahi rumah-rumah penduduk dan memberikan bantuan pada waktu malam apabila setiap kali tiba bulan Ramadhan al-Mubarak.

Menurut Setiausaha Majlis Tindakan DUN (MTD) tersebut, Mohamad Iszeham Mat Ali, kerja kebajikan membantu golongan miskin dan yang kurang berkemampuan itu telah menjadi amalan DUN terbabit sejak 13 tahun yang lalu.

06 Ogos 2012

Kes Penamatan Pinjaman Pelajar Mesir; Fitnah Umno-BN Terengganu


KUALA TERENGGANU - Setelah menamatkan pinjaman sembilan orang mahasiswa Mesir dengan zalim, Umno dan Barisan Nasional (BN) Terengganu menabur fitnah dan mengelirukan rakyat.

Pada 18 Mac, sebuah akhbar tempatan melaporkan kerajaan Negeri membatalkan serta-merta penajaan pendidikan di bawah Yayasan Terengganu (YT) kepada enam mahasiswa lelaki yang ‘kononnya’ didapati bersalah kerana terlibat dalam demostrasi.

05 Ogos 2012

Empat Cendekiawan Yaman Ziarah Presiden PAS


MARANG – Seramai empat orang cendekiawan dari negara Yaman mengunjungi Presiden PAS Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang di rumahnya, di Rusila dekat sini petang Sabtu 4 Ogos bersamaan 15 Ramadhan.

Mereka adalah As-Syeikh Dr. Amin Ali Muqbil al-Masyri, As-Syeikh Dr. Ahmad Hassan Soleh al-Faqeh, As-Syeikh Dr. Mutahhar Ahmad Muhammad Mahmud dan Yasser Abduh Saleh Abdul Rabb dari dua buah universiti terkemuka negara Yaman.

Wanita Berjiwa Kental Sentiasa Mendepani Cabaran

  Oleh : Aqilah Mohd Jafri / Gambar : Hajar Kamarudin  MARANG - Wanita berjiwa kental dengan semangat perjuangan dalam mendepani cabaran sej...