09 Mac 2012

Bulan Mei 2012; Jangkaan Terbaru PRU-13

DUNGUN – PAS menjangkakan tarikh baru pilihanraya umum ke-13 akan diadakan adalah setelah kerajaan beranggapan mereka telah menyelesaikan beberapa isu besar berkaitan tuntutan rakyat serta melunaskan pengagihan bantuan 'one-off' yang dijanjikan

Antaranya, menurut Pesuruhjaya PAS  Terengganu, Haji Mohd Abdul Wahid Endut  adalah pembenatangan hasil laporan Jawatankuasa Pilihan Parlimen (Parliament Select Comiittee- PSC) berkaitan penambahbaikkan sistem pilihanraya.

08 Mac 2012

Mengapa Kami Tidak Boleh Bayar Tanah Kami?


PULAU REDANG – Penduduk Kampung Baru Pulau Redang mendakwa Pejabat Tanah Kuala Terengganu menolak, setiap kali mereka cuba melunaskan bayaran premium tanah tempat tinggal yang telah diagih-agihkan oleh kerajaan negeri kepada mereka.

Sebaliknya menurut seorang penduduk, Abdul Rahman Ali, beliau diminta membayar sebanyak RM 27, 045.00 iaitu harga premium tanah dicampur dengan harga pembinaan rumah sebanyak RM25, 000.00.

06 Mac 2012

Lebih 20,000 Hadir; HTU Akan Jadi 'Virus' PGU


KEMAMAN - PAS Dun Chukai sekali lagi akan menghimpunkan warga Dun Chukai khasnya, dan warga Kemaman umumnya dalam Himpunan Tolah Umno (HTU) yang diadakan pada hujung minggu lalu bagi meneruskan gelombang 'PAS Ganti Umno' (PGU)

Menurut Penagarah Majlis Tindakan Dewan Undangan Negeri (DUN) Chukai Haji Hanafiah Mat lebih 20,000 hadir ke HTU bagi meyatakan pendirian tegas mereka, PAS akan menggantika Umno dalam Pilihanraya Umum Ke-13 akan datang.

Pemecatan Wan Mohd Faizul Sebagai Pegawai Tadbir Negeri Tidak Sah


KUALA TERENGGANU - Pegawai Tadbir Negeri Terengganu, Wan Mohd Faizul Wan Abas, 37, yang dipecat oleh kerajaan Barisan Nasional (BN) pada tahun 2007, mendapat pembelaan Mahkmah Tinggi Kuala Terengganu di sini, semalam 5 Mac.

Hakim Mahkamah, Dato’ Mohd Yazid Mustafa memutuskan pemecatan Pegawai Tadbir Negeri N41 itu oleh Menteri Besar ketika itu, Dato’ Seri Idris Jusoh dianggap ‘salah’ (wrongfull dismissal).

04 Mac 2012

Pasti Juara Pendidikan Pra-Sekolah Di Pulau Redang

PULAU REDANG – Pusat Asuhan Tunas-tunas Islam (Pasti) yang ditubuhkan di pulau ini sejak 10 tahun lalu, kini menjadi pilihan utama kepada lebih 1400 orang penduduknya berbanding pendidikan pra-sekolah Tadika Kemas.

Jumlah pelajar yang mendaftar di Pasti pada sesi persekolahan baru 2012 adalah seramai 44 orang berbanding 24 orang pada sesi lalu.

Inspirasi Dua Suri Hati Mantan MB Terengganu

  Oleh : Azizah Mahmood  KUALA TERENGGANU - Menelusuri   pengalaman kehidupan  dua suri hati mantan Menteri Besar Terengganu cukup menginspi...