14 April 2012

Tuan Guru Nik Aziz Rasmikan Bangunan Dun Sura


DUNGUN – Bangunan PAS Dun Sura yang tersergam indah di Jalan Nibong, Kampung Molek dekat sini akan disempunakan pembukaannya oleh Mursyidul Am PAS merangkap Menteri Besar Kelantan, Tuan Guru Dato’ Nik Abdul Aziz Nik Mat pada hari Jumaat 20 April depan.

Menurut Pengerusi Majlis tindkaan DUN Dura, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly, bangunan rumah kedai satu tingkat itu dibina di atas tapak tanah yang disumbangkan oleh ahli PAS cawangan Kampung Molek.

13 April 2012

“Tulis di Batu Nesan Saya Penyokong Tegar Barisan Nasional…..,”Siti Nurul Piteriyah

BESUT – Mungkin kerana terlalu ‘geram’ dengan penyelewengan yang dilakukakam Umno dan Barisan Nasional (BN) Setiausaha Legasi Mahasiswa Progresif (LMP), Siti Nurul Piteriyah Abdul Halim, menyarankan agar penyokong BN menulis di batu nesan masing-masing ‘Saya Penyokong Tegar Barisan Nasional’.

Beliau mempersoalkan bagaimana seorang ‘perompak’ Negara boleh diberikan lagi projek  bernilai RM500 juta untuk membina seuah flet di Kampung Kerinchi Kuala Lumpur.

12 April 2012

GEMPAR Rancang Jelajah Bongkar Tindakan Zalim Kerajaan Umno Rampas Tanah Rakyat


KUALA TERENGGANU – Gerakan Pembelaan Tanah Rakyat (GEMPAR) merancang akan mengadakan siri jelajah ke seluruh negeri Terengganu bagi membongkar tindakan zalim kerajaan Umno dan Barisan Nasional (BN) merampas tanah-tanah rakyat.

Pengerusi GEMPAR Haji Salleh Embong berkata pihaknya sedang melengkapkan dokumentasi kezaliman tersebut dalam masa terdekat dan aturan jelajah akan dirangka bagi membolehkan rakyat mendapat penerangan yang berkesan.

Penduduk Ladang Gemilang Gempar; Flet ‘Huyung’ 10 Minit


KUALA TERENGGANU – Penduduk Pangsapuri Ladang Gemilang disini gempar apabila kediaman mereka bergegar dan menyebabkan rasa ‘huyung’ selama kira-kira sepuluh minit bermula pada jam 4.30 petang pada Rabu 11 April.

Buletinonline dimaklumkan oleh seorang pemuda Zawawi Embong tentang kejadian tersebut apabila beliau yang menunaikan solat Asr di surau berhampiran melihat penghuni flet terbabit turun beramai-ramai dalam keadaan cemas.

11 April 2012

MB Ahmad Said DiPelawa Ke PASTI!


KUALA TERENGGANU – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu mempelawa Menteri Besar Terengganu Dato’ Seri Ahmad Said untuk ke Pusat Asuhan Tunas Islam (PAS) bagi mendapat maklumat  sebenarnya pusat pendidikan Pra-Sekolah anjuran PAS itu.

Setiausaha Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu, Zaidan Abdullah berkata selaku ketua kerajaan dan juga Pengerusi Perhubungan Umno, Ahmad Said sepatutnya tahu membezakan diantaraprogram kerajaan dan program parti.

10 April 2012

Pemuda Kesal Sikap Melulu Menteri Besar dan Kerajaan Terengganu


KUALA NERUS – Dewan Pemuda PAS Negeri Terengganu kesal dengan sikap melulu dan terburu-buru Menteri Besar Terengganu, Dato’ Seri Ahmad Said dan kerajaan negeri Terengganu mengambil tindakan menamatkan pinjaman sembilan pelajar Terengganu yang menuntut di Mesir.


Menurut Timbalan Ketuanya, Ustaz Ridhuan Hashim, kenyataan Ahmad Said yang berkeras tidak mahu mengembalikan semula pinjaman tersebut menunjukkan beliau seorang yang ‘keras hati’ dan ‘keras kepala’.

08 April 2012

Kerajaan dan Petronas Disaran Tingkatkan Langkah Keselamatan Industri Gas dan Petroliam


DUNGUN – Pihak berkuasa kerajaan Malaysia dan pemain utama industri petroliam negara Petronas, diminta meningkatkan langkah-langkah keselamatan di kawasan perindustrian minyak dan gas utama negara di Kerteh dan Paka dekat sini.

Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sura, Ustaz Wan Hassan Mohd Ramly berkata ia bagi mengelakkan kejadian pekerja selenggaraan terhidu gas Ammonia yang berlaku pada Khamis 5 April lalu berulang kembali.

“Kita harap kerajaan dan Petronas dapat mengambil tindakan proaktif,  langkah-langkah pencegahan dan keselamatan dapat dipertingkatkan di kawasan industri,

“supaya kejadian seumpama ini tidak berulang kembali pada masa depan, “ujarnya ketika ditemui selepas melawat mangsa-mangsa kejadian terhidu gas tersebut di hospital Dungun, di sini.

Menurutnya, pada Khamis malam, beliau menerima maklumat mengenai kejadian tersebut dan terus bergegas bagi mengetahui keadaan sebenar.

Katanya, beliau dimaklumkan seramai 27 orang mangsa terbabit telah menerima rawatan awal di Klinik Kesihatan Paka dan kemudian dihantar ke hospital Dungun bagi menerima rawatan lanjut.

Oleh itu, beliau berkata, pihak terbabit pelu mengambil tindakan melakukan siasatan terperinci punca-punca kejadian tersebut bagi mengelakkan malapetaka yang lebih besar

Bagaimanapun, Petronas dilaporkan telah menafikan kejadian pelepasan ammonia di Kerteh pada 8.30 malam Khamis itu adalah berpunca dari mana-mana lojinya.

Potensi Tamatkan Konflik Yaman

  Perunding Houthi meninggalkan Riyadh selepas pusingan lima hari rundingan dengan pegawai Saudi mengenai perjanjian berpotensi yang boleh m...