21 Mac 2015

Muslimat an-Nahdhah Menang, Setelah Menempuh Ranjau


IMG_7570 (2)MARANG – Gerakan muslimat dari parti an-Nahdhah di Tunisa menempuhi pelbagai ‘ranjau’ cabaran sebelum mencapai kejayaan dalam bidang politik dan kemasyarakatan.
Wakil muslimat dari parti an-Nahdhah Tunisia Wahidah Khawwaj berkata, setelah revolusi dan pilihanraya diadakan, Muslimat an-Nahdhah telah memenangi banyak kerusi mewakili kaun wanita.

Mahasiswa Undang-undang Juara Pidato Ijtimak

pidato mulimin Ijtimak (2)MARANG – Mahasiswa tahun ketiga Universiti Islam Antarabangsa (UIA) telah memenangi tempat pertama dalam Pertandingan Pidato yang diadakan sempena penganjuran Ijtimak Antarabagsa Perpaduan Ummah Kali Ke-3.
Azzan Aznan bin Rahim, yang sedang mendalami jurusan undang-undang diUniversiti tersebut, telah mengenepikan 7 peserta yang lain dalam acara yang diadakan pada jam 5 petang Jumaat, 20 Mac.

20 Mac 2015

Bawa Islam ke Putrajaya

_DSC0101 (2)
MARANG –  Presiden PAS, Dato’ Seri Tuan Guru Abdul Hadi Awang menyeru kepada rakyat khususnya masyarakat umat Islam di negara ini agar dapat bersama membawa Islam ke Putrajaya.
Ini kerana, katanya masyarakat majmuk tidak boleh menyelamatkan Malaysia melainkan dengan Islam.
“Oleh kerana itu, dalam himpunan ini saya menyeru mari kita membawa Islam ke Putrajaya untuk menguasai dan menunjukkan Islam.

ARC Menabur Bakti

IMG-20150320-WA0075
MARANG – Bertepatan dengan motto mereka ‘Kami Menunggang Dengan Kebajikan’, Kelab Pemanduan Altenatif (ARC) yang bernaung di bawah Lajnah Kesenian, Kebudayaan dan Sukan (DACS) Dewan Pemuda Pas Negeri Terengganu (DPPNT) telah mengarahkan kesemua ahlinya hadir menabur khidmat dalam Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah.

Panduan Untuk Orang Muda Dari Pemimpin Tertinggi PAS


Haron DinMARANG – Mursyidul Am PAS, Dato’ Dr. Haron Din memulakan bicara dengan bercerita tentang kisah hidup beliau yang sangat menarik dan jarang didengari.
Katanya, beliau merupakan seorang insan yang terdidik dengan kerja berat, dan sejak dari bangku sekolah, beliau mengayuh basikal berulang alik dari rumah ke sekolah arab yang sejauh 20km.

19 Mac 2015

Unit Amal Malaysia Siap Sedia Untuk Pembarisan Ijtimak

 amal ijtimak1
MARANG – Pasukan pembarisan Unit Amal Malaysia bersiap siaga untuk membuat persembahan pembarisan bersempena Majlis Perasmian Ijtima’ Antarabangsa pada pagi esok bertempat di perkarangan Dewan Tok Guru, Rusila.
briged ijtimakKomander Pasukan tersebut Mohd Said Mohd Amin berkata Pasukan Unit Amal ini yang diwakili oleh Pasukan Unit Amal Maahad Tahfiz Wal Tarbiyyah Darul Iman (MTT), Tok Jiring yang dianggotai seramai 40 ahli pasukan pembarisan.
“persiapan pembarisan bermula dengan sesi pemilihan ahli pasukan pembarisan seterusnya mereka yang terpilih diserap untuk mengikuti latihan teori dan praktikal,
“pembarisan khas yang diketuai oleh Kor Komander Unit Amal Malaysia……Tempoh latihan diadakan selama beberapa minggu,”ujarnya ditemui selepas raptai akhir hari ini.
Beliau turut mengulas tentang seorang pasukan pembarisannya yang pengsan ketika melakukan raptai akhir.
“Ahmad Fikri Wahab, 17, pengsan ketika raptai akhir tersebut tidak mempunyai sebarang rekod masalah kesihatan.
“Ahmad Fikri pengsan hanya kerana tidak mengambil sarapan pagi dan kini berada dalam keadaan stabil tetapi boleh meneruskan pembarisan untuk esok,“ujarnya.
Beliau berkata, pihaknya melakukan yang terbaik dengan persiapan yang rapi bersempena program yang barakah dan berprestij ini.
IMG-20150319-WA0057Katanya, syarat yang dikenakan dalam pemilihan anggota pembarisan untuk ijtimak adalah sangat ketat termasuk dengan mengambil kira aspek kesihatan dan fizikal yang baik.
“Pasukan kami tidak sabar untuk mempersembahkan yang terbaik terutama untuk tetamu istimewa yang terdiri dari pimpinan gerakan Islam seantero dunia,” ujarnya.
Sebanyak 3 kontinjen menyertai acara perbarisan sempena perasmian Ijtima’ Antarabangsa Perpaduan Ummah kali ke-3 yang bakal berlangsung pada pagi esok yang terdiri daripada Unit Amal, Kadet Amal dan Briged Muslimat.
Acara pembarisan bermula pada 8.45 pagi esok sejurus ketiabaan Naib Ketua kesatuan Ulama Islam Sedunia Merangkap Presiden PAS oleh Dato’ Seri Tuan Guru Haji Abdul Hadi Awang dan pimpinan-pimpinan kehormat yang lain.
Perasmian ijtimak ini akan dirasmikan oleh tuan guru sendiri. Orang ramai diseru untuk datang beramai-ramai ke program yang kali ke-3 diadakan setelah kali pertama dan ke-2 yang masing-masing diadakan pada tahun 1988 dan 1993.

Peserta Ijtimak Mula Mendaftar


IMG-20150319-WA0049MARANG – Para peserta Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Kali Ke-3 mula memenuhi kaunter pendaftaran dan orang ramai telah ‘berkampung’ di perkarangan Dewan Tok Guru dekat Masjid Rusila, hari ini, Khamis 19 Mac.
Mereka yang datang dari jauh dan dekat memenuhi kaunter pendaftaran seawal jam 10 pagi sebaik petugas pendaftaran tiba.
Peserta dari luar Terengganu yang datang dengan bas mula tiba sebelum subuh.

18 Mac 2015

Unit Media Siap Siaga Buat Liputan Ijtimak


IMG-20150318-WA0054MARANG – Petugas Unit media Badan Perhubungan Pas negeri Terengganu memberi komitmen untuk memberi perkhidmatan terbaik sepanjang tiga hari Ijitima’ Antarabangsa Perpaduan Ummah kali ke-3 yang diadakan di Negeri Terengganu.
Seramai 24 petugas dari unit ini yang terdiri daripada wartawan, jurugambar dan penterjemah. Manakala 30 petugas dari Media perdana. Media antarabangsa juga dijangka memberi tumpuan kepada ijtima ini kerana menampilkan wakil dari 41 buah Negara.

17 Mac 2015

Ijtimak Angkat Martabat Terengganu Ke Persada Antarabangsa


20150314_165053 (2)KUALA TERENGGANU – Perbincangan mengenai topik sejagat tentang isu-isu penindasan dan serangan yang dilakukan oleh Israel terhadap Palestin dalam Ijtimak Antarabangsa Perpaduan Ummah Kali Ke-3 akan memertabatkan negeri Terengganu di peringkat antarabangsa.
Timbalan Pesuruhjaya (II) PAS Terengganu Haji Yahaya Ali berkata, rakyat Malaysia harus berbangga dengan himpunan wakil-wakil dari lebih 40 buah negara yang dianjurkan oleh Sekretariat Pejabat Timbalan Presiden Kesatuan Ulama Sedunia menjadikan Malaysia sebagai tumpuan dunia.

16 Mac 2015

Elak Hiburan, Bahan Celaru Fikrah dan Akidah


IMG-20150316-WA0004 (2)KUALA TERENGGANU – Umat Islam wajib memelihara fikrah dan akidah dan mengelakkan diri dari melakukan perbuatan hina ketika menggunakan ‘alam maya’ yang tanpa sempadan.
Naib Pengerusi Lujnah Komunikasi dan Teknologi Maklumat PAS Ustaz Abdul Ghani Shamsuddin berkata, langkah itu penting bagi individu muslim untuk menjadi teladan buat masyarakat sekeliling.

Guru PASTI As-Salam Dinobatkan Dua Anugerah

MARANG- Guru PASTI As-Salam, Padang Midin, Cikgu Nora Abdul Jalil, 55 telah berjaya mengharumkan PASTI Terengganu apabila dinobatkan sebagai...